Opa - 1000-woorden

Duizend woorden zeggen meer dan een one-liner
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

OPA,
Zesenveertig jaar was je toen ik geboren werd. Voor de zoveelste keer begonnen aan een nieuw begin. Niet dat ik dat begin was, maar misschien was ik als een onnozele nieuweling in deze wereld voor jou een stimulans. Zoals jij een stimulans voor mij bent, wanneer ik terugkijk naar de jaren die ik bij jou heb mogen zijn. Wanneer ik denk aan de tijd van jouw leven toen jij mijn leeftijd had. Als ik de verhalen voor me haal die jij vertelde. Zeker nu de tijden weer zwaarder worden, nu de periode van racisme de spreekwoordelijke herhaling van de geschiedenis lijkt.
Het onbegrip, de vooroordelen waar jij toen over sprak, waar ik schouderophalend naar luisterde, het schijnt niet uit te roeien zijn. Je komt het tegen in de perioden van kolonialisme, van oorlog en bezetting, van onafhankelijkheidsstrijd en van repatriëring. Als Indo, een nazaat van een Aziaat en een Europeaan, sta je overal tussen. De handicap is nog groter als die Europeaan ook nog eens een Duitser is. Je weet dan hoe mensen je kunnen haten, je kunnen negeren, beledigen en vernederen.
Je komt het nu weer tegen in de tijd van opgedrongen eenwording, van spontane verscheuring die alleen tot een ongezond chauvinisme leidt, dat we nationalisme noemen.
Je vertelde dat de meeste mensen het persoonlijk niet zo slecht met je menen (ook al ben je zo zwart als roet, je meent het toch goed, is de volksmoraal hier). Het is het systeem dat discrimineert.
Ik ervaar dat ook, wanneer ik de positieve uitzondering van de groep ben. Welke groep? Ik ervaar dat ook, wanneer alleen mijn paspoort door de marechaussee wordt gecontroleerd. Niemand biedt dan zijn paspoort aan om het ook grondig te laten onderzoeken. Net zoals vroeger is solidariteit niet altijd aanwezig. Men protesteert wel tegen de racistische leuzen in voetbalstadions en dergelijke, maar niemand zal zijn consequenties trekken als het er echt op aankomt. Jij hebt me dat verteld en geleerd. Ook ik heb ervaren dat ik niet weet wie mijn vrienden zijn, als ik racistisch wordt bejegend, doen ze gewoon mee.
Ik hoop dat ik net zoals jij de kracht heb om recht op te blijven staan; net zoals jij de kracht heb om een duikelaar te zijn die steeds weer overeind komt, nadat hij een flinke stoot heeft gekregen. De kracht te bezitten die jij uitstraalde in je leven. Een ieder lief te hebben, zoals jij een ieder liefhad, wat zijn vooroordelen ook waren.
PETRHUS
Opa is op papier verschenen in de Moesson van 15 juli 1993.
1000woorden.nl
Copyright ©2017 Peter Huster
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu